27 Nisan 2007

Tehlikeli güzel: Kolombiya

San Felipe de Barajas Kalesi'nden Kolombiya bayragi ve eski sehir - CartagenaQuito'dan ayrılıp 05 otobüsüyle Kolombiya sınırına yol çıktım. Sınıra yaklaştıkça adımbaşı arama yapan Antinarcoticos ekipleri fellik fellik uyuşturucu aradılar. Otobüsteki Kolombiyalılar'ın bavulları açıldı, didik edildi. Polislerden biri akşam evde fazla Lost seyretmiş olacak ki halim selim bir kızın muhtemelen annesine aldığı İsa heykelciliğini dakikalar boyu evirdi, çevirdi, baktı da baktı. Neyse ki, bir şey bulunmadı da sınıra sağ salim vardık ve Kolombiya'ya geçebildik.
Bu aramalara hak vermek lazım. Nitekim Güney Kolombiya dünyanın en büyük uyuşturucu yatağı. Gerçi, son yıllarda devletin yaptığı baskı sonucunda uyuşturucu mafyası büyük oranda buralardan çekilmiş ama şimdi de Orta Kolombiya'da konuçlanmışlar. Gerilla faaliyetleri de olduça cılızlaşmış; daha önceki yıllardaki kadar adam kaçırıp fidye istemez olmuşlar. Ama yine de çok rahatlamamak lazım. Nitekim son bir hafta içinde Cali'de bir polis karakolu bombalandı, bir iki kişi öldü. Gerilla da kuzeyde 4-5 kişiyi kaçırdı.
Malumunuz, özellikle kokain, Kolombiya'nın dünyamıza armağan ettiği ana üretim maddesi. Bolivya'da her an çiğnenen, nitekim benim de defalarca çiğnediğim, her derde deva koka bitkisinden üretiliyor. Koka bitkisinin herhangi bir narkotik özelliği yok ama bitki işlenip içine çeşitli katkı maddeleri konunca ortaya kokain çıkıyor. Denildiğine göre, kokain, algıyı inanılmaz boyutlarda açıp yapay bir enerji yüklemesi sağlıyormuş. 3-4 gün uyutmadığı vakiymiş. Bu özellikleri sebebiyle, yüksek dikkat ve enerji gerektiren kimi iş dallarında (özellikle borsa brokerliğini örnek veriyorlar) kullanılıp dururmuş. Gece vakitlerinde, el kadar çocukların bile tedarik sağladığı söylendi. Ben denk gelmedim, açıkcası denk gelmek de istemem.
İlk olarak Pasto'ya uğradım. Her sokak başına kilise kurulmuş hoş bir kasaba. Ardından, Popayan'a geçtim. Pasto'nun bir benzeri denilebilir. Şansıma, yılda bir defa kutlanan dini bir törene denk geldim. Bando mızıka takımları, ilahi ekipleri sokaklarda dolaştı durdu, yöre halkı da ellerindeki mumlarla müzikli yürüyüşe eşlik etti. Sonrasında, Cali'ye geldim. Escobar kartelinin yıkılmasından sonra uyuşturucu başkenti olan Cali, ülkenin Bogota ve Medellin'den sonraki 3. büyük kenti. Ben salsanın daha çok Küba'da popüler olduğunu sanırdım. Ancak, Kolomiya'da da her yerde salsa çalınıyor, kıvrak danslar birbirini takip ediyor. Nitekim, Cali kokainin yanısıra salsanın da başkenti sayılıyor(-muş.) Açıkcası, ben eğlence merkezi sayılan 6. caddede eğlenceden çok fahişe, travesti ve karanlık tip gördüm.
Cali'de beni bekleyen en büyük sürpriz ise Şeref'le karşılaşmamdan yaklaşık 2.5 ay sonra başka bir Türk gezginle karşılaşmam oldu. Meral'le aynı dönemde aynı üniversitede olmamıza, hatta araları 20 m kadar olan iki bölümde okumamıza rağmen hiç karşılaşmayıp; yıllar sonra Kolombiya'da, Cali'deki Iguana Hostel'de karşılaşmamız oldukça enteresan tabii. Kendisi Ekvador'a, oradan Peru ve Bolivya'ya inecek, 4 ay daha dolaşacak. Yolu açık olsun. Buralara kadar gelmişken Arjantin'i görmesi gerektiği yönündeki telkinlerimi bakalım dinleyecek mi...
2 gündür Karayip kıyısındaki Cartagena'dayım. Restore edilmiş pastel renkli sokaklarıyla, eski şehri saran kale duvarlarıyla hoş bir yer. Ancak, tüm diğer büyük Kolombiya kentleri gibi Cartagena'nın da her daim tehlikeli olduğunu söylemek zorundayım.
Yarın sabah Panama üzerinden Küba'ya uçuyorum. Türkiye'den dostum Avni de cumartesi bana katılacak, kısa bir süreliğine de olsa gezgin Türkler'e bir yenisi daha eklenecek...

Dindar Pasto Yagmurda kilise - Popayan Fener alayi - Popayan San Francisco Kilisesi - Cali
Meyveci 1 - Cali Latin guzeli 1 - Cali Latin guzeli 2 ! - Cartagena Meyveci 2 - Cartagena Pastel renkli evler - Cartagena
Rastgele amigos - Cartagena Plaze de los Coches - Cartagena

Cartagena - Kolombiya

Etiketler:

14 Comments:

Blogger Unknown said...

cuneyt selam abi,
yolculugun merakla beklenen kismina geldin.
yalniz kokaini ozellikle borsa broker-dealer tayfasi kullaniyor ithami ile butun bir camiayi zan altinda biraktin.Amsterdam da serbest abi gel ic marihuana, hap, ama kullanan dealer- broker yok.
biz de cikip soforler gibi " turk soforu en asil duygunun insanidir- Kemal Ataturk " gibi olmayan bir laf mi uretelim bu itham karsisinda.

eglencli bir kuba dilerim

27/4/07 11:55  
Anonymous Adsız said...

Evlerin pastel boyalarına bayıldım.

Öte yandan, "Latin güzeli 2" linkinde hoş/ya da hoş olmayan bir sürpriz ile karşılaşıyoruz. Bu şekilde, "içi seni, dışı beni yakar" ya da "Latin güzelleri öyle dışarıdan görüldüğü gibi değildir" mesajı mı vermeye çalışılıyor?

Merak eden Abin...

27/4/07 13:05  
Anonymous Adsız said...

Latinin sıskası makbul değil oralarda anladığım kadarıyla
Bal Sultan

27/4/07 13:42  
Anonymous Adsız said...

demek meral'le karsilastin. sevindim:)

hala oralardaysa benden de selam soyle.

28/4/07 04:02  
Anonymous Adsız said...

Latin güzeli ile bizlere yaptığın küçük şaka pek hoş değil.. Kübada bizim yerimize de Mojito ve puro iç.

ST.

28/4/07 08:55  
Anonymous Adsız said...

Küba ile ilgili yazılarını ve fotolarını dört gözle bekliyorum.Yalnız biraz çabuk olsan diyorum bak cumadan bu yana kaç gün oldu tek kelime yazmadın.Hızlanalım biraz, parmaklar çalışsın.
Elif

1/5/07 14:39  
Anonymous Adsız said...

Arkadaşlar,

Cüneyt ile telefonda görüştüm. Küba, malesef internet olayına biraz uzak kalmış. Bağlantı konusunda biraz sıkıntılar yaşıyor. Dolayısı ile kardeşimin Küba post'u biraz gecikebilir.

Bilgilerinize...

Abisi

1/5/07 17:24  
Anonymous Adsız said...

geç olsun da güç olmasın.. doğrudur. küba ile en iyi iletişim yolu sms imiş sanıyorum... 2 hafta kadar orada olacaktı.. bir daha görüşürseniz hiç dertlenmesin biz 12 mayısa kadar bekleriz postunu.. yeterki içerik beklentilere cevap versin. :)

ST.

1/5/07 21:40  
Anonymous Adsız said...

selam
avni ağbi yanındaysa söylermisin acayip cezalar geldi ama bizi susturamıyacaklar

1/5/07 21:56  
Anonymous Adsız said...

burhan'a;

6 mayıs 2007'nin kuvvetle muhtemel FB'nin Turkcell Süper Lig'den çekileceği tarih olacağını belirtmek isterim... Ondan sonra her sene Suriye'de oynayacaklar ve diledikleri gibi şampiyon olacaklar..

ST.

2/5/07 16:49  
Anonymous Adsız said...

cüneyt bey
panama vizesini nereden aldınız ve prosedur nasıl

2/5/07 23:19  
Anonymous Adsız said...

iZMİR'Lİ CÜNEYT! Merak etmeye başladım artık;İyi misin?Hadi bişeyler yaz!Fotoğraf yolla en güzellerinden!..

9/5/07 06:03  
Anonymous Adsız said...

Cüneyt'ten tahminen 13 Mayıs'a kadar haber alamayacağınız bilgilerinize arz olunur.. Lakin Küba'da internet olayı anladığım kadarıyla v0.1 beta..

ST.

9/5/07 13:14  
Anonymous Adsız said...

13 Mayıs'ı 11/12 olarak revize ediyim lakin Venezuela'ya varmak üzereymiş.. Cüneyt; Venezuela'nın kaç tane dünya güzeli çıkardığını biliyor musun? :)

ST.

10/5/07 13:54  

Yorum Gönder

<< Home