29 Aralık 2006

Endişeye mahal yok: Melbourne

Melbourne'de eski dostları görmenin; Türkçe sohbetler etmenin; yaz sıcağını hissetmenin; Uludağ Gazoz, pişmaniye, Emsan çaydanlıkta çay, Pe-Re-Ja limon kolonyası (Tariş arayışım devam ediyor), biber salçası, sucuklu yumurta gibi Türki zevklere geri dönmenin verdiği mutluluğu yaşıyorum.
2 sene önce Avustralya'ya göç eden yurttan oda arkadaşım Varol, konukseverliğini ve şahane yemeklerini eksik etmeyen ve böyle devam ederse Avustralya'dan ayrılmama mani olacak eşi Sevgi ve dünyalar tatlısı kızları Deniz ile tatlı bir hayat içindeyim Melbourne'de.
Melbourne, Sydney gibi spot simgelere sahip bir kent değil. Ama, sakin yaşama tarzı şehri daha yaşanası kılıyor. Halkı Sydney insanından bile geniş. Huzurlu, endişenin ve paniğin pek ortalarda görünmediği bir kent Melbourne. Avustralyalılar teşekküre karşılık "Bir şey değil" manasında veya bir problem olasılığı doğduğunda "No worries" (Dert etme) söz öbeğini kullanıyorlar. Melbourne ise iyiden iyiye bir "No worries" kenti.
Broadmeadows semti ve civarında birçok Türk yaşıyor. Türklerin yanısıra envai çeşit ırktan insan Melbourne'e gelip yerleşmiş. Ama gördüğüm o ki Yunanlar başı çekiyor. Buraya gelen Türkler devletin sağladığı inanılmaz sosyal ve ekonomik destek sayesinde kısa sürede ortama alışmış, Türkiye'den getirdikleri gergin havayı üzerlerinden atmış ve "No worries" moduna girmişler. (Destek örnekleri: Her doğan çocuk için aylık 300 $, ilk evini alacaklara 10.000 $, vb)
Avustralya gördüğüm gelişmiş ülkeler arasında yabancı karşıtlığının en minimumda olduğu ülke. Ancak, burasının kurallarına uymayan, ülkesindeki düzensizliği buraya taşımaya kalkanları kendine getirecek uyarı kısa, öz ve her yerde: Penalties apply. (Ceza uygulanır.) Bedeller dudak uçuklatıcı cinsten olunca sistem ve düzen daimi oluyor haliyle. Ya uy ya terket modeli!
Yarın sabah 3 saat uzaklıktaki Twelve Apostles'e gideceğiz. Hava burada da dengesizliğini sürdürüyor. Sıcak olacak gibi ama tersinde de fazla kafaya takmayıp mevcudun keyfini sürmeye bakacağım. Ne de olsa, Aussie'erin dediği gibi: "No worries, mate!" (Dert etme, dostum!)
(NOT: Hepinizin Kurban Bayramı'nı ve yeni yılını şimdiden kutluyorum. Down Under'dan, dünyanın aşağısından selamlar!)

Yarra River-1 Yarra River-2 MCG-Melbourne Cricket Ground Bourke Street Freshwater Place North St Kilda-1
St Kilda-2 Deniz piknikte

Melbourne - Victoria - Avustralya

Etiketler:

2 Comments:

Anonymous Adsız said...

Merakımı bağışlayınız, arkadaş oraya nasıl gitti, ne iş yapar, eşi ne iş yapar, her isteyen gider yerleşebilir mi? Bu no worries olayına bizde girsek?

İyi seneler & iyi bayramlar.

ST.

29/12/06 22:21  
Anonymous Adsız said...

nice mutlu seneler dilerim
sevgiler
akin

2/1/07 14:26  

Yorum Gönder

<< Home