29 Ocak 2007

Fin del Mundo

Penguen(Dünyanın sonu)
Çocukluğumda bolca yaptığım atlas karıştırma seanslarında, gözüme takılan, isminin ahengiyle ve dünyanın çok ücra bir noktasında kalması sebebiyle beni oldum olası cezbeden bir yer vardı: Tierra del Fuego, Ateş Toprakları. Sevindiricidir ki, seyahatim sırasında burayı da görmek nasip oldu.
Ateş Toprakları'nın -yanlış anlaşılmasın- sıcakla pek alakası yok. Antartika'ya yalnızca 1000 km kadar uzaklıkta olan bir yerin sıcak olması da pek beklenmemeli zaten. Macellan, zamanında buralardan geçerken yerlilerin gece vakti tepelerde yaktıkları ateşleri görmüş, buna istinaden bölgeye Ateş Toprakları ismini vermiş...
Ushuaia (usu-aya diye okunuyor) Tierra del Fuego'nun en büyük kenti. 4.5 km farkla dünyanın en güneyindeki kent olma özelliğini yakındaki Şili'nin Puerto Williams kentine kaptırmış durumda. Her ne kadar bu kentler "en" güneyde olsalar da enlem olarak ancak Kopenhag ya da Belfast'ın simetriği durumundalar.
Şehirde 1982'de yapılan ve Arjantin'in net yenilgisiyle sonuçlanan Falkland Savaşı hala Dünyanın ucunda olduğu iddia edilen fenerunutulmamış, Malvinas (Arjantinliler'in Falkland Adaları'nı anma hali) ismine birçok yerde rastlanıyor.
Antartida'ya (Arjantin'in Antartika'da hak iddia ettiği kısım - aynı yerler için Şili'nin de talebi var ama halihazırda inlerin ve cinlerin top attığı bu alanlar pahasına herhangi bir kavga gürültü durumuna girmeye gerek görmemişler, kardeş kardeş aynı anda hak iddia etme yoluna gitmişler) yapılan seferler Ushuaia'dan başlıyor. Seyahat acentalarında "Klasik Antartika: 3000 USD" şeklinde reklamlar gördüm. Klasik GAP ve Karadeniz turlarını biliyoruz, seviyoruz. Ama bir Antartika turu ne kadar klasik olabilir, orası enteresan.
Bir gün Tierra del Fuego Milli Parkı'nı ziyaret ettim. Diğer gün; penguen, deniz aslanı ve cormorant (penguene benzer uçabilen bir kuş) gibi bilimum soğuk iklim hayvanının yaşadığı alanlara gidip onlara sevgi, ilgi, alaka gösterdim. Guanako (lama benzeri bir hayvan) sürülerine selam ederek geçen 18 saatlik bir yolculuk sonrasında Patagonya'ya, El Calafate'ye varmış bulunuyorum...

Ushuaia - 1 Ushuaia - 2 Yenilen pehlivan - Falkland Savaşı : Ushuaia Halkı, size ... Falkland'daki egemenliğimizin köklerini kanlarıyla sulayanlara. Geri döneceğiz. Tierra Del Fuego Milli Parkı - 1
Tierra Del Fuego Milli Parkı - 2 Ushuaia Postanesi Duvarı - Yamana (Tierra del Fuego yerlisi) Bir duvar - Barışsever Ushuaia halkı : Irak'taki katliam artık yeter - Dünyada barış - Hemen, şimdi! CormomantLAR
Dünyanın en güneyindeki şehir - Puerto Natales Penguen kolonisi Ushuaia Koyu

El Calafate - Arjantin

Etiketler:

5 Comments:

Anonymous Adsız said...

İngilizler'in taaa Falkland adalarında ne işi var ki? Donanmayı oraya mobilize etmeleri 1 ay sürmüş.. Öyle bir uzak yani. Adaları geri alınca da rüşvet olarak ada halkına İngiliz vatandaşlığı vermeleri ayrı bir olay..

Ha, Arjantinliler'de tabii hesap kitap özürlü! Böyle bir savaş çıkacağı belli, 2 ayda teslim oluveriyorlar.. Hiç mi iki hamle sonrasını göremedin!?

ST.

29/1/07 11:16  
Blogger Unknown said...

Cuneyt selam hocam,
tabi sen dinleme ne oyle kutup mutup. donacak her yerin mesaj atamayacaksin. Bak ne guzel demissin Rio festivali diye, senden boyle haberler bekliyoruz.

Falkland la ilgili olarak ta Maradona intikami tanirinin eliyle gol atarak almistir.

29/1/07 13:32  
Anonymous Adsız said...

Cüneyt Amca,

Karnemi alinca, "Neşeli Ayaklar" filmine gittik. Penguenlerin hepsi çok tatlıydı ve yaşadıkları yerler de çok soğuktu ama çok güzeldi.

Biz filmini seyrediyorken aynı anda senin gerçek penguen sürüsünü fotoğraflıyor olman da çok hoş olmuş.

Not: Penguenlerin aralarında sesi çıkmayan ama sürekli ayaklarıyla step dansı yapan var mıydı? Hiç dikkatini çekti mi?

Yeğenin irem

29/1/07 13:54  
Anonymous Adsız said...

Cuneyt selam.. Valla bu bulundugun yer herhalde Melbourne'e gore daha ic karartici bir havaya sahip. butun cektigin fotolarda gokyuzu kara bulutlarla kapli... hava sicakliklari kac derecelerde idi?

iyi yolculuklar.

Cem, Melbourne

30/1/07 02:21  
Blogger Mine said...

Merhaba,
Tüm blogu bir solukta okudum, bir de baktım ki dersi kaçırmışım :) ama değdi :)
Rüyamı yaşayan insanların olması, bir gün gerçek olabileceğine dair umutlandırıyor beni.
Umarım yolculuğunda herşey bundan sonra da yolunda gider,
Takipteyim :)

Mine.-

30/1/07 14:57  

Yorum Gönder

<< Home