15 Ocak 2007

Rüzgarlı Wellington

Öncelikle şunu belirtmeli: Türkiye'de kış olduğunda Avustralya'da ve Yeni Zellanda'da yaz olduğu bir yalan. Ülkemizde yaz-kış döngü içerisindeyken, buralar kışın çeşitli versiyonları içinde dönüp durmakta. Wellington Havaalanı'na gecenin köründe indiğimde şöyle bir gazeteciye göz atayım dedim. Bismillah, sevimsiz haberlerle karşılaştım. Gazetelerde sürmanşet: "Son 90 yılın en soğuk yazı. Dün Wellington'da en yüksek sıcaklık 14ºC oldu." (Bizdeki Temmuz başına tekabül eden bir vakit.) Ama, keşke bunla kalsaydı. Sonradan öğrendim (ve pratikte de vakıf oldum ki) delicesine rüzgar da yaparmış buralar. Kiwiler boşuna buraya Windy (Rüzgarlı) Wellington dememişler.
Havadan sudan bahsettikten sonra şehrin coğrafi ve sosyo-ekonomik özelliklerine değinmeli. Bir şehir düşünün ki yemyeşil dağlarla masmavi deniz arasına kurulmuş olsun, evler tek katlı sevimli bir halde bu yeşilliğin içine serpiştirilsin, şehir planlaması yeni bir şehir olması sayesinde gayet nizami olsun, eğlence ve gece hayatı mükemmel olsun, altyapısı ve trafiği problemsiz olsun ve bunca artısına rağmen yalnızca 300.000 kişi yaşasın, huzur ve saadet tavanda olsun. İşte oranın adı Wellington. Rüzgarı ve garip havası mı? O da gülün dikeni.
(Turistik özellikler taşıyan gezilesi yerler: Te Papa (Maorice "Evimiz") Müzesi, Botanic Gardens (ve buraya çıkan kırmızı tramvay), Beehive ve Parlamento, Frank Kitts Park)

Maorice Kütüphane City Gallery Wellington Wellington Limanı Botanic Gardens & Tramvay
Christmas Tree Beehie & Parlamento Te Papa Müzesi Mt Victoria'dan Wellington
Cuba Street

Auckland - Yeni Zellanda

Etiketler:

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home