15 Ocak 2007

Yeni Zellanda - Özet


Kiwi: Yeni Zellanda'lılar kendilerine Kiwi diyor. Ulusal hayvan Kiwi adı verilen uçmaz bir kuş, ulusal meyve de bildiğimiz Kiwi. Genelde, Avustralya'yla bitmek bilmez bir rekabet var. Dolayısıyla, "Avustralya’lılar kendilerine Aussie diyor, kanguru ve koala gibi simgesel hayvan da edinmişler, bizim neyimiz eksik, biz de birşeyler bulalım" diyerek zorlama bir türetmeyle altma kalınmamaya çalışılmış sanki. Auckland'da bir T-Shirt'te "İki takım tutuyorum: Birincisi: Yeni Zellanda. İkincisi: Avustralya'yla oynayan her takım" yazıyordu. Her ne kadar farklı görünmeye çalışsalar da, aslına bakılırsa, Avustralya'yla Yeni Zellanda arasında çok bir fark yok. Cadde ve mekan isimleri aynı (19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başındaki İngiliz kral ve kraliçeleri -Victoria, Edward, vb- ), şehir düzeni aynı, satılan ürünler hatta fiyatları aynı... Ancak, doğal güzelliğinin avantajıyla Yeni Zellanda'nın favorim olduğunu belirtmek isterim.
Maori: Yerel halk Maori'ler ülkenin her yerinde görülebiliyor. Alkollü şekilde gezen, toplumla kaynaşamamış Avustralya yerlisi Aborjin'lerin aksine, Maori'ler Yeni Zellanda'da hayata entegre olmuşlar, minimum problemle yaşıyorlar. Enteresan ve canlı bir kültürleri var. Dil çıkarmayı, yüz dahil olmak üzere her taraflarına dövme yaptırmayı, alın ve burunları değdirmek suretiyle selamlaşmayı pek seviyorlar. Her ne kadar hepsi İngilizce konuşsa da, Maorice İngilizce'yle beraber resmi dil ilan edilmiş, her resmi noktada kullanılıyor. Meşhur haka danslarına denk gelmedim, ancak dans şöyle bir şey: (Haka dansı)
ANZAC: Bizim için de büyük önem taşıyan Çanakkale Savaşları hem Avustralyalılar hem de Yeni Zellandalılar için bir mihenk taşı. Daha öncesinde İngiliz egemenliğinde yaşayan dünyanın her tarafından göçmüş insanlar grubuyken, bu savaş sayesinde kenetlenmişler ve bir ulus formuna geçmişler. Her iki ülkenin de çeşitli noktalarında ANZAC'larla ilgili anıtlar, yapılar görmek mümkün. Ancak, bu savaş yüzünden Türkler'lere karşı hiçbir düşmanca duygu beslemiyorlar, bilakis her durumda Türklerden ve savaş sırasında gösterdiğimiz onurlu mücadeleden saygıyla bahsediyorlar
Türkiye'den göç etme yolları: Avustralya kadar kolay değil. Türkiye'den göçmenlik için başvurup gelmek oldukça güç. Yeni Zellanda'daki Türkler öğrenci vizesiyle okumaya gelip, buradayken oturma izni almışlar. Vatandaşlık için Yeni Zellanda'da 5 sene oturmuş olmak gerekiyor.
İnsan-Yemek-Altyapı-Ulaşım-Trafik-Düzen: Bkz. Avustralya

Auckland - Yeni Zellanda

Etiketler:

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home