28 Şubat 2007

Afro-dostlarla beraber: Salvador

Kole Isaura heykeli ile Rio'dan sonra 3 gün Salvador'da kaldım. El Salvador ya da San Salvador'la karıştırılmasın. Bu Salvador, başka Salvador...
Salvador, Sao Paolo ve Rio'dan sonra Brezilya'nın en büyük 3. şehri. Afro-Brezilya kültürünün en önemli yeri. Şehirdeki bütün yerel halk, farklı tonlarda olmak üzere zenci. Zamanında Portekizliler'in Afrika'dan köle olarak getirdikleri zenciler asimile olmamışlar, kendi kültürlerini sürdürmüşler. Şehir, Brezilya'dan çok Jamaika'daymış izlenimi veriyor.
Şehrin turistik kısmı Pelourinho'da kaldım. Düzgün, nezih bir yer. Buradaki zenciler derhal kaynaşılabilinen, dost canlısı, sıcak insanlar. Bol miktarda vurmalı çalgı eşliğinde dans edip eğleniyorlar. Bu dansların en enteresanı capoeira... Döner tekmeyle karşıdakinin ağzını burnunu dağıtmaya yeltenip son anda vazgeçme, havada uçarak dizi rakibin çenesinde patlatır gibi yapıp patlatmama, çevikliği ve zindeliği ispat etmek amacıyla arka arkaya Nadia Comaneci benzeri 3.5 burgu, 2 saltolu perendeler atarak yerinde duramama üzerine kurulu bu enteresan dans Afrika'dan buraya taşınan kültürün bir parçası.
Şehrin her yerinde kilise var. Ancak, en çok dikkat çeken kilise, yeni Papa'nın da geçen sene yaptığı gezide ziyaret ettiği Bonfim Kilisesi. Burasının Eyüp Sultan'ı. Kilisenin içinde mucize fotoğrafları dolu. Kötürümdü, annesi burada kurdela bağladı, şimdi futbolcu oldu - çocukları olmuyordu, buraya geldiler, ikizleri oldu - gibisinden mucizeler arkadaki küçük odada ispat olarak sunuluyor. Müslüman halimle bağladığım 3 kurdelanın değerlendirmeye alınıp alınmadığını zamanla göreceğiz... Yikilan kilise anisina dikilen kirik hac
Bahia tarafındaki kumsallar ve şık deniz feneri de görülmeye değer yerler. Yolu buraya düşenlerin Praça do Reggae denen mekanda kendilerini bu sıcacık müziğe bırakıp yerel halkla kaynaşma sürecini hızlandırmalarını öneririm. Muhtemelen etraftaki yüzlerce zencinin yanında tek beyaz siz olacaksınız, ve onlarla unutulmaz bir siyahi gece yaşayacaksınız...
Salvador'dan sonra Recife'ye geldim. Buranın merkezinde çok fazla görülesi bir yer yok. Biz de ABD'li ve İsrailli arkadaşlarla geceleyin hostelimizin havuzunda yüzme, yakın bölgedeki plajlarda günü öldürme gibi faaliyetlerle zamanı değerlendirmeye çalışıyoruz. Yarın güzel sokaklarıyla ünlü Olinda'ya gitme niyetindeyiz.
Rio'dan ayrıldım ama güzel plajlarını unutmak mümkün değil. Copacabana için yapılan hareketli şarkıyı hepimiz duymuşuzdur. Şarkıcı kızın güzel sesiyle yürekleri dağlayan, diğer Rio kumsalı Ipanema'nın şarkısı için ise - buyrunuz:
The Girl From Ipanema

(NOT: Guney Amerika (Guney) rotasini sag taraftaki bilgi bolumune ekledim.)

Luego do Pelourinho Praca da Se Yerel halkla kaynasma sureci Cocuk & Havuz
Gunbatimi - Sevgililer Limanda cocuklar Balikci & Ekmek teknesi Elevador Lacerda
Bonfim Kilisesi Capoeira - 1 Capoeira - 2

Recife - Brezilya

Etiketler:

5 Comments:

Blogger Unknown said...

yogun istek uzerine yerel halkla kaynasma fotolari cekmissin ama kizin abisi orlardaydi herhalde fazla yakinlasmak istememissin:)
ictin mi hocam iyi hazirlanmis bi caipirinha?

28/2/07 12:33  
Anonymous Adsız said...

cuneyt ya, inanamiyorum. abi benim dansci arkadaslarin fotograflarini cekmissin. bu grubun master'i benim belcikali arkadasin sevgisiliydi. geceleri birlikte alemledik. ben bile biraz capoeira olayina girdim, bir iki numara ogrendim:)

condomble dini torenine katilmadan mi ayrildin yoksa salvador'dan? oyleyse cok yazik olmus.

2/3/07 16:29  
Anonymous Adsız said...

Karnaval geyigine bir ilave de ben yapayim dedikten sonra Cunota arka cikmadan edemeyecegim..Zira Rio deyince ilk akla gelen seyin herkesce malum olmasi, mevzunun bilinmeyen taraflarinin on plana cikarilmasini engellememeli. Gerci bol memeli bi ablayla cektirilmis fotografin mevcudiyeti ahengi bozmazdi mutlaka ama yine de haber bultenlerinde birkac saniyeligine gorduklerimizin disinda neler olup bittigini ogrenmek daha cok ilgimi cekti dogrusu. Hatta ter gibi vucut sivilariyla Hepatit B virusunun bile bulasabileceginin bilindigi su gunlerde, fotograf icin dahi olsa soz konusu yakinlasmanin gerceklesmemesi isabet olmus belki de..:p

4/3/07 20:48  
Anonymous Adsız said...

Biz senin gibi gençleri de copeira yaparken görmek isteriz.. Şu anda Natal'deymişsin.. Süper bir yere benziyor.. Caipirinha olayına girdin mi?

ST.

5/3/07 13:00  
Blogger New York Muhtari said...

Sevgili Cuneyt, ustteki resmine bayildim, sanki annesinin etegine yapismis cocuk gibi cikmissin..Yazilarini sessiz takip etsem de, keyifle okuyorum inan ki ..

7/3/07 17:59  

Yorum Gönder

<< Home