10 Nisan 2007

Machu Picchu

Machu Picchu - Bildigimiz ve sevdigimiz haliyleBu yolculuğa çıkarken heyecanla beklediğim özellikle iki nokta vardı: Angkor ve Machu Picchu. Her ikisi de beklentilerimi karşılamakla kalmadı, ne mutludur ki umduğumun katbekat fazlasını verdi...
Machu Picchu, 9. ve en güçlü İnka Pachacutec'in emriyle yapılmış. 1532'de Pizarro Cusco'yu darmaduman ettiğinde, İspanyol vahşetinin haberi derhal kente ulaşmış ve halk henüz 100 yıl önce kurulmuş olan kenti terk edip kimine göre ormanın içindeki Vilcabamba'ya, kimine göre de esrarengiz kayıp şehir El Dorado'ya kaçmış... Aslına bakılırsa, bu kaçış, boşuna bir kaçış olmuş. Çünkü, kent İspanyollar tarafından asla bulunamamış. Nihayet, 1911 yılında Yale Üniversitesi profesörlerinden Hiram Bingham kenti keşfetmiş ve bu harikulade kent turizme açılmış. Ancak, Hiram Bingham'ın kenti bulduğunda inanılmaz boyutlarda altın da bulduğu, ancak bunu kimseye söylemeden altını cebe indirdiği söyleniyor.
Dağların arasına sıkışmış, günümüzde bile gitmesi binbir zahmet isteyen bu yeri özellikle sabahın erken saatlerinde görmek lazım. Tüm gece indirdiği yağmurdan henüz sıyrılmış olan bulutların kah dağlar arasında kah kent içinde dans ettiği, sabahın ilk ışıklarının bu bulutlar arasında çeşitli oyunlar oynadığı, her saniyenin farklı bir yağlıboya tablo görüntüsü verdiği bu anların zihinlerde oluşturduğu tadları tarif etmek - inanın imkansız... Dolayısıyla, yolu buraya düşenlerin geceden üs kent Aguas Calientes'e gelmelerini, tüm ertesi günü doya doya Machu Picchu'da geçirip buradan öyle ayrılmalarını salık veririm.
Kenti farklı açılardan izleyip keyfe keyif katmak isteyenlerin gelmeden önce ciddi egzersiz yapmasında fayda var. Nitekim, kentin yanındaki ünlü Huayna Picchu'ya çıkmak öyle her babayiğidin harcı değil. Bir saat boyunca dimdik, yanıbaşı uçurum, basamakları çamurlu ve daracık olan bu tepeye tırmanmak ciddi şekilde zor ve tehlikeli. Keza, diğer taraftaki Intihuatana da oldukça zorlayıcı. Ancak her ikisi de görülmeye değer yerler...
Machu Picchu ve Cusco'dan ayrıldıktan sonra 2 günlüğüne Arequipa'yı ziyaret edip bu güzel ülkenin başkenti Lima'ya geldim.

1 2 (Arka planda: Huayna Picchu) 3 4
5 6 7 - Ben ile 8 - Huayna Picchu'dan
9 - Lama ile 10 - Intihuatana'dan

Lima - Peru

Etiketler:

4 Comments:

Anonymous Adsız said...

belki işbilir prof. "burda altın yoktu alıp el dorado'ya goturmuşler vallahi zırnık bulamadım" diye işkembeden bir şehir uydurmuş el dorado efsanesi de böyle başlamıştır.
Bu arada gezip görmüş bir insan olarak Mu meselesi hakkında ne diyorsun? Hakikaten oraların insanı Azor civarının insanına benziyor mu? Kayıklara atlayıp oralara gitmiş olabilirler mi?

Bal Sultan

10/4/07 08:14  
Anonymous Adsız said...

Yanlış anlaşılmasın. Şehir oranın halkı tarafından biliniyor. Bingham 'ı onlar alıp oraya götürüyor. Lakin Cüneyt bize oraya 2007 senesinde ne şartlar altında ulaştığını anlatırsan 1911 senesinde bu zat-ı muhteremin oraya gitmesinin ve tesadüfen bulmasının ardındaki zorluklar da ortaya çıkacaktır sanıyorum. Dolayısıyla altınlar çoktan gitmiştir..

ST.

Not: Hurriyet seyahat ekinde özlem-pansiyon vardı, bir sayfa ona ve blog'una ayırmışlar.. sana iki tam sayfa ayırsalar az gelir..

10/4/07 16:54  
Anonymous Adsız said...

- Mu meselesi hakkinda bir sey diyemiyorum. Nitekim, hayatimda hic Azorlu gormedim. Ancak, pre-Inka tarihinden bahsedilirken MO 15.000 yilinda Asya'dan Bering Bogazi'ni gecerek geldikleri belirtiliyor. Kizilderililere oldukca benzedikleri icin oldukca mantikli bir teori. Bir kisim K Amerika'da kalmisken digerleri guneye devam etmis olabilir.
- Yore halki Machu Picchu'yu gayet iyi biliyor. Bingham'i ilk defa sehre 14 yasindaki bir coban goturuyor. Yoksa, daglarda dolanirken bulunacak turden bir yer degil.
- Ozlem'in yazisini okudum. Gayet guzel olmus. Onun gezisi 6, benimki 9 ay oldugu icin dogru orantiyla 1.5 sayfa yerim olmasi lazim, dogrudur. Ancak, henuz basin durumu pek dikkate almadi. Senin hazirladigin Wikipedia sayfasinin da silinmesinden sonra genis kitlelere ulasma ihtimalim baska bir bahara kaldi.

Selamlar,
Cuneyt

11/4/07 06:56  
Blogger Emre said...

Cüneyt, ne güzel fotoğraflar... Keyfini çıkar :)

EB

12/4/07 07:29  

Yorum Gönder

<< Home