18 Nisan 2007

Peru'da yenilesi içilesi şeyler

Lomo SaltadoEkvador'a geleli 2 gün oldu ama Peru için yazılacak o kadar çok şey var ki, Ekvador'a bir türlü geçmek nasip olmuyor. Zengin Peru mutfağına değinip, bu bahsi kapatıyorum...
1- Lomo Saltado: Benim favori yemeğim. Türk yemeğine benziyor. İnce kıyılmış dana eti, biber, soğan, patates kavruluyor; üzerine maydanoz ekiliyor. Pilavla beraber afiyetle yeniyor.
2- Ceviche: Bunu son gün denedim. Pescado (=balık) olanını tercih ettim. Baktım ki balık bir garip. Sonradan öğrendiğime göre limon suyuyla marine edilmiş çiğ balıktan yaplıyormuş. Çiğ demem sizi yanıltmasın, tadı harikaydı. Ekvador'da da yaygın, en yakın zamanda burada da çiğ karideslisinden yemeyi planlıyorum.
3- Cuy chactado: Bunun ne kadar yenilesi olduğu tartışılır. Çünkü, bildiğimiz kobayı güzelce kızartıp afiyetle yiyorlar. (Tadı tavuk tavşan arasıymış. Yiyenlerin yalancısıyım!)
4- Chifa: Aslında, Chifa Çin lokantalarına burada verilen ad. Adımbaşı bir chifa'ya rastlamak mümkün. Uzakdoğu yemekleri -Türkiye dışında- her yerde çok popüler. Genelde bizdekinin aksine ucuza karın doyurma yerleri oldukları için büyük rağbet görüyorlar.
5- Jöle: Ellerden düşmüyor, herkes meyveli jöle yiyor.
5- Pisco Sour: Perulular'ın yerel içkisi Pisco yumurta akıyla karıştırılıyor. Görüntüsü oldukça etkileyici.
6- Inca Kola: Meşrubatta 1 numara. Halkın %80'si bunu içiyor. Rengi pek iç açıcı değil ama tadı güzel. İmbat Gazoz'unu andırıyor. Coca Cola, Peru'da bir türlü liderliği alamayınca çözümü Inca Kola'yı satınalmakta bulmuş. Dolaylı yoldan da olsa artık Peru'da da 1 numara onlar...

Quito - Ekvador

Etiketler:

3 Comments:

Blogger Unknown said...

cuneyt,
tamam yemekler guzel de, artik venezuela ve cuba yi dinleyeleim senden.surekli dunya guzelleri cikartan venezuela gereginden cok mu kredilendiriyor yoksa guzeller orada siradan mi?
castro olum doseginde, bir an evvel git te matemle gecmesin cuba maceran.

19/4/07 15:13  
Anonymous Adsız said...

sen Karahipleri sallıyacan gibi geliyor.Bana sormassın sorsan da inadına tam tersini yaparsın ama tarihe not düşmek adına söyleyeyim:Bence tekmil kıtayı salla gene Barbadosu Tortugayı gör.
Bal Sultan

19/4/07 20:12  
Anonymous Adsız said...

Cuneytcim, yemekler gercekten cok guzel. Bunlarin tariflerini de alsaydin da, dondugunde guzel bir monu olusturup, dunya mutfaklari restorani acsaydik...
:)
Alper

20/4/07 14:09  

Yorum Gönder

<< Home