21 Şubat 2007

Rio'dan izlenimler

Cristo Redentor - 1Karnaval ne değildir?
Karnaval, bol tüylü yarı çıplak bayanların sokaklarda bütün gün sağa sola el sallayarak dolaştığı bir organizasyon değildir. Rio Karnavalı deyince gözleri faltaşı gibi açılan, hormonal faaliyetlere ivme veren sevgili dostlara birkaç noktayı izah etmek isterim...
Karnaval şubat ya da mart ayının değişen zamanlarında, 4 gün sürecek şekilde bütün Brezilya'da kutlanan bir süreç. Bu zaman esnasında ülkenin bütün kentlerinde sabahlara kadar süren sokak eğlenceleri, konserler yeri göğü inletiyor. Günün her saatinde ve her meydanında eğlence eksik olmuyor. En popüler olanlar malumunuz Rio'daki ve Salvador'daki karnavallar.
Bizim yıllardır TV'de gördüğümüz "Rio Karnavalı şahane, işte çarpıcı görüntüler" manzaraları ise Rio'daki 65.000 kişilik Sambodromo'da karnavalın 2. ve 3. gecelerinde yapılan toplam 13 samba okulunun (ilk gun 6 - ikinci gun 7) yarıştığı bir yarışma/şenlikten ibaret. Bir anlamda, buzdağının görünen ve cilalanmış kısmı. Karnavalı yalnızca bu görüntülere sıkıştırmaya çalışmak karnavala yapılacak en büyük haksızlık olur. 23 Nisan'da, ezberlediği şiiri okul töreninde okumadan önce heyecandan ayılıp bayılan zavallı miniklerin, 2 ay boyunca yüzyıllık MAN belediye otobüsleriyle stad yollarında git-gel sersefil olmuş çilekeşlerin, pano gösterisi sırasında karşı taraftan izleyen annesine yerini belli etmek amacıyla öğretmenin fırça ihtimalini umursamadan Türk bayrağında yeşil kaldıran cesur yüreklerin maziye gömülüp unutulup gitmesi, akıllarda yalnızca zamanında Halit Kıvanç'ın sunduğu ve bilimum ülke çocuğunun hoplayıp zıpladığı gösterinin kalması gibi bir durum.

Copacabana - 1 (Gece)Sambodromo'daki bu gösteriye girmek ve ortalardan seyretmek istiyorsanız, "Kırk yılın sırtı bir defa Rio Karnavalı'na geliyoruz, neyse ne artık" diyen turistlerin cebini vakumlamak üzere 300-500 YTL'den satışa çıkarılmış biletlerden almanız gerekiyor. Zaten konaklama için normalin 5 katı para ödemekten ziyadesiyle sıkıntılı olan ben, daha fazla "neyse ne" diyemedim, kale arkası tadındaki daha ucuzca bölgeden biletimi aldım ve ikinci gün gösterisini izlemeye başladım. Her okulun şovu 1 saat 20 dakika sürüyor. Devasa boyutlarda hazırlanmış yürüyen büyük sahnelerin üzerinde kah ayçiçeği, kah zürafa, kah cep telefonu kılığına bürünmüş binlerce dansçı ve yarı çıplak bayan samba yapıp duruyor. Harika bir şölen! Normalde 1 dakika 20 saniye süren şarkıyı 60 defa tekrarlamak suretiyle 1 saat 20 dakikaya yayan şarkıcı 65.000 seyirciyi coşturuyor, seyirciler kesintisiz şekilde şarkıya eşlik ediyor; ama kimsenin şarkının aynı olduğuna aldırdığı yok. İzdihamsal kalabalıkta avuç kadar yer bulan derhal samba yapmaya başlıyor. İnat edip sonuna kadar izlemeye karar verdiğim gösteri 21.00'de başlayıp 06.30'da bitti! Gün doğarken binlerce kişi, çoluk çocuk hala dans ediyordu. Uykudan kafam sağa sola düşerken, yarı açık gözlerimle etrafı süzdüğümde yandaki tombul teyzenin saatin 06'sında yüksek tempo samba yaptığı görünce, "Allah, bu insanları eğlencesizlikle terbiye etmesin" diye düşündüm. Gösteri sonrasında sokaklara dökülen kalabalık, 07.30 itibariyle eğlenmeye, alkol tüketmeye devam ediyordu...
Tüylü çıplak bayanların yalnızca Sambodromo'daki bu özel gösteride olduğunu anlayan ve konunun herkes tarafından da bu şekilde anlaşılmasını arzu eden ben, arta kalan vakitlerde bu doğa harikası, capcanlı şehrin enfes görüntüler sunan tepelerini, Sambadromo - 1plajlarını gezdim. Şehri Corcovado Tepesi'nden kutsayan Cristo Redentor (Koruyucu İsa) heykeli beklediğimden biraz küçük çıktı ama yine de mükemmel bir siluet oluşturuyor. Garip şekilli yarımada Pão de Açucar Tepesi de sahane bir yer. Copacabana ve Ipanema sahilleri her zaman canlı. Bu inanılmaz sıcakta serinlemek için birebir... Benim kaldığım Santa Tereza ve aşağısındaki Lapa bölgesi sabaha kadar süren gece hayatıyla şehrin en dinamik yerlerinden. Merkez - Centro'da da her akşam muhakkak bir eğlence var.
Rio hareketli, canlı, harika bir kent. Suç oranının yüksek olması gibi bir sıkıntısı olsa da muhakkak görülmesi gereken bir yer...

(NOT: Az once aciklanan sonuclara gore, sabah 5.30'da sahne alan son takim Beija-Flor yarismayi kazandi. Kendilerini tebrik ediyorum.)

Cristo Redentor - 2 Ben ve Pao de Acucar Cristo Redentor - 3 Pao de Acucar Copacabana - 2
Copacabana - 3 Sambadromo - 2 Sambadromo - 3 Sambadromo - 4
Sambadromo - 5 Sambadromo - 6 Sambadromo - 7 Sambadromo - 8
Metropolitana Katedrali Rio - Gece Copacabana ve cevresi - Gece Cristo Redentor - 4

Rio de Janeiro - Brezilya

Etiketler:

8 Comments:

Anonymous Adsız said...

Kabak bize patladı çocuklar.. Ama sen de Sambadromo fotoğraflarını baştan gönderseydin bu kadar infial yaratmayacaktın...

ST.

22/2/07 09:44  
Blogger Unknown said...

dogru valla, bize patladi. Ama Rio karnavali herkesin aklinda oyledir.
ama yine de yayinlanan en muhafazakar Samadadromo fotolari olmus.

22/2/07 11:35  
Anonymous Adsız said...

Karnaval nedir?

Bence karnaval, en güzel, en süslü karnaval kıyafetleri ve en hoş bir latin hatun ile samimi bir fotoğraf çektirmek ve bunu böylesine bir ortamdan herkeslere ilan etmektir.

Ve karnaval, yüzbinlerce Brezilya'lı ile aynı coşkuyu yaşamak onlarla beraber halaya (pardon sambaya!) katılmak ve de bunu belgelemektir.

Karnaval, Sambadromo'da yaşlı teyzeyle yan yana oturmak değil, aynı ortamı latin gençlerle beraber yaşamayı başarabilmektir. (Teyzeye Allah ömür versin, maşallah)

Karnaval ne değildir?

Karnaval, şehrin tepesindeki heykel ve karşıdaki garip şekilli ada değildir. Onlar da hoştur. Ama onlar, Rio'dur, karnaval değildir. Karnavalsız da vardırlar.

Karnaval bizim gibi oralara gidemeyenler için gitmiş gibi olabilmeyi hayal etmektir.

O kadar!!!

Editörün notu: Ah bizde tesis olacaktı ki...

Cüneyt'in Abisi...

22/2/07 23:36  
Blogger Unknown said...

ne guzel yazmissin Cuneyt'in abisi.
su an Rio da senin olman gerekirdi.

23/2/07 12:37  
Anonymous Adsız said...

Cüneyt, no offense but senin gözlerin bozuldu sanıyorum 180. meridyen üzerinden Güney Amerika'ya geçerken.. :P

Arkadaşlar buyrun gerçek karnaval fotoğrafları:

Karnaval 2007

ST.

23/2/07 16:09  
Anonymous Adsız said...

Yahu dostlar sıkıştırmayın çocuğu. Muhafazakar da olsa koymuş işte tüylü bayanları:) Sevgili dostum Cüneyt, bayaa içerlemişsin yazdıklarımıza. Ama yine de abine katılarak belirtmek istiyorum ki hoş bir latin hatun ile samimi bir karnaval fotoğrafı buraya çok yakışırdı:) Yine de ellerine sağlık... Bu arada umarım o plajda denize falan girmemişsindir. Aman diyim:)

Mert Yardımcı

23/2/07 22:54  
Anonymous Adsız said...

Bir tatlı huzur almaya geldik Rio'dan..
Cüneyt gel artık kardeşim yeter.. karnavalıda gördün dünya gözüyle.. özledik seni.
Sevgiler M. AŞKIN

25/2/07 21:23  
Anonymous Adsız said...

Selam Cücü,

Kızım İlkimle sitendeki fotolara bakıyoruz. Seni görünce artık öğrendi, baba bak cücü diyor. Güneş te hep aynı şeyi söylüyor, adamın çocuklarına anlatacak amma hikayesi oluyor diye... Ben üzerime birşey alınmalımıyım acaba?...

13 yaşımdan beri olduğu gibi seni hala kıskançlılıkla izliyorum.

Sevgiler.

Osbik

P.S. Bunu yanlış yere yazmışım tekrarladım, özür ltf.

26/2/07 02:22  

Yorum Gönder

<< Home