28 Kasım 2006

Siyam ellerinde

Wat Phra Kaew - Bangkok Siyam topraklarının başkenti Bangkok'dayım. Bangkok (Taylandlılara göre Krung Thep : Melekler Şehri) insanın ne ararsa bulabileceği, hareketin hiç bitmediği bir şehir.
Eylül ayında ülke tarihinin 20. darbesi gerçekleştiğinde buraya gelme konusunda biraz tereddüt duymuştum, ama halk darbeleri öyle kanıksamış ki gündelik hayat zerre etkilenmemiş, yaşam tüm hızıyla sürüyor.
Tayland'ı Türkiye'ye benzettim. (Gittiğim her ülkeyi Türkiye'ye benzetmeye başladım. Vatan özlemi artmaya başladı anlaşılan.) Ekonomik güçleri ya da güçsüzlükleri, hayatın her tonunun kazasız belasız aynı yerde aynı anda yaşaması fazlasıyla Türkiye'yi anımsatıyor.
Taylandlılar krallarını hastalık derecesinde seviyorlar. Daha uçaktan iner inmez -bismillah- başlayan "Çok yaşa kral" ibareleriyle, şehirde adım başı rastlanan bol çiçekli saygı köşeleri ve hatta gökdeleni boydan boya kaplayan dev posterlerle her yerde, her şeyde kral. Wat Phra Kaew
Sanırım evde yemek yapma konusunda bir sıkıntıları var. Sabah akşam demeden, çoluk çocuk maaile herkes sokakta yemek yemekte. Ancak, Tayland yemekleri konusunda Çin ve Japon yemeklerine verdiğim olumlu notu veremeyeceğim. Birileri, salataya ve makarnaya şeker yerine tuz konulmasının daha yerinde bir hareket olacağını onlara söylemeli. (Bildiğimiz işkembeyi görünce midesi kalkanların selameti için yakından baksam da ne olduğunu anlayamadığım kızarmış küçük hayvancıkların ve kendi ekseni etrafında hızla çevrilmek suretiyle pişirilen yavru domuzcuğun (süt domuz) resmini göndermiyorum.)
Gece hayat daha da renkleniyor. Özellikle Patpong'un çok hareketli olduğunu söylemeliyim. Hareketin ne yönde olduğunu yine sizin engin tahmin ve araştırma gücünüze bırakıyorum. AyutthayaBunun haricinde Bangkok'dan ziyade Londra'nın bir banliyösü görüntüsünü veren, anglosakson gençliğin işgali altındaki Khao San yolu da gecenin hiç bitmediği yerlerden. (İngiltere'de yaşayan 18-25 yaş arası İngiliz var mı diye ciddi şekilde meraklanmaya basladim... Hindistan, Nepal, Tayland her yerde, hep İngiliz gençler.)
Yakın mesafedeki antik şehir Ayutthaya ve David Lean'in unutulmaz filmiyle tanıdığımız Kwai Köprüsü'ne gittim. Bu akşam kuzeydeki ülkenin 2. büyük kenti Chiang Mai'e gidiyorum. Yeni Zellanda vizesi için büyükelçiliğe bıraktığım pasaportumu alır almaz Kamboçya'ya, merakla beklediğim Angkor Wat'a gideceğim.
Kwai Koprusu Kral sevdasi Yerel Halk Danslari Yatan Buda - Wat Pho - Bangkok Wat Arun - Bangkok Cocuk - Ayutthaya Yolu Genc rahipler - Wat Pho - Bangkok Th Khao San - BangkokDarbe karsiti gosteri - Sanam Luang - Bangkok

Etiketler:

7 Comments:

Blogger Unknown said...

Cuneyt,
en sonunda geldin Thailand a
Begendin mi Thai masajini sirtina cikkip gerdiler mi seni yay gibi?
ve nihayet sarkidaki sozler dogru mu yasadin mi?
One night in Bangkok and the world's your oyster
The bars are temples but the pearls ain't free
You'll find a god in every golden cloister
A little flesh, a little history
I can feel an angel sliding up to me

One night in Bangkok makes a hard man humble
Not much between despair and ecstasy
One night in Bangkok and the tough guys tumble
Can't be too careful with your company
I can feel the devil walking next to me

28/11/06 12:05  
Anonymous Adsız said...

Ne aradın, ne buldun? :)

Siyam ikizi ne alaka?

Biz arkadaşlarını Patpong fotoğrafsız koma.

bu arada aman diyim..

ST.

28/11/06 18:20  
Blogger Unknown said...

Sevgili Cuneyt Kardesim;
zevkle takip ediyorum. Bu notu okudugunda,muhtemelen Chiang Mai'den, "Golden Triangle" turu yapmis olursun.Bu arada,Kamboçya vizesini mutlaka onceden, Tayland'da almani salik veririm. Biz sinirda rusvet vermedigimiz icin sorun yasadik.

29/11/06 00:42  
Anonymous Adsız said...

Abi döktürmüşsün yine be yav!!! Japonya yazını okuduktan sonra uzun süre kendime gelemedim valla, helal olsun...Bu arada elemanların yemekleri için sarfettiğim cümlelere sorry. Takipteyim, haberin ola...

Barış

29/11/06 11:16  
Anonymous Adsız said...

çang çing çong şarkıları baymıştır seni biraz kulağının pası gitsin... bi daha ki sefere de etli dolma resmi göndericem. ST.

Yarası Saklı - H.Cepkin

Fırtınam - H.Cepkin

Özledim Seni - 110

Dursun Zaman - Manga&Göksel

29/11/06 20:38  
Anonymous Adsız said...

Bila elin değmişken bi Muay-Thai maçı izleseydin.Göründüğü kadar kan revan mı,anlatıldığı kadar yaygın mı merak etmişimdir hep.
bAL sulTAN

2/12/06 12:34  
Anonymous Adsız said...

Sevgili Cüneyt,

Umarım yolculuğun çıktığın gibi heyecanla ve keyifle devam ediyordur. Sen şimdi hakkaten dünyanın bir ucundasın.. dönünce memleket dar gelir kardeşime..
Sen yinede yediğine içtiğine gittiğin yerlere en önemlisi kendine dikkat et.. Güzel haberlerini bekliyoruz..
Selamlar sevgiler
Mustafa

2/12/06 21:47  

Yorum Gönder

<< Home